Jaką kuchenke do zabudowy wybrać?

Standard

Kuchenka Amica

Kuchenka Amica

Rynek kuchenek do zabudowy oferuje nam bardzo szeroki wybór sprzętów. Kuchenki gazowe czy elektryczne? Indukcyjną czy ceramiczną? Cztero-, pięciopalnikowe? Trudno jest w pierwszej chwili wybrać odpowiednie urządzenie do naszych potrzeb.

Na początku musimy się zastanowić która kuchenka będzie dla nas lepsza: płyta i piekarnik kupiona w komplecie czy płyta z piekarnik kupiony oddzielnie. Kuchenki kupione w komplecie mają wspólny panel sterowania w raz z piekarnikiem – jest to dość wygodne w codziennym użytkowaniu, z punktu ekonomicznego taki zestaw jest tańszy niż płyta i piekarnik kupione oddzielnie. Jednak wadą takiego kompletu jest to iż piekarnik musi być bezpośrednio zamontowany pod płytą, więc nie można go umieścić w innym miejscy kuchni.

Elektryczna czy gazowa kuchenka?

Decyzja jaką płytę wybrać może nie tylko zależeć od naszego gustu lecz od instalacji jakimi dysponuje nasze mieszkanie/dom. Płytę elektryczna praktycznie przeznaczona jest do instalacji elektrycznej trójfazowej, gdyż pobór mocy jest dość znaczny i zaczyna się od 3kW wzwyż. Tak więc podłączenie płyty elektrycznej do instalacji jednofazowej-jest nie dopuszczalne. Natomiast płyta gazowa wymaga instalacji gazowej i odpowiedniej wentylacji kuchni do odprowadzenia na zewnątrz budynku gazów powstałych w wyniku spalania gazu ziemnego (piony wentylacyjne). Natomiast z piekarnikiem nie będziemy mieli już takich problemów z wyborem gdyż na rynku są dostępne tylko elektryczne.

  • Gazowa płyta zapewni nam wysoką temperaturę w bardzo krótkim czasie. Płycie stalowa jest trudniejsza do utrzymania w czystości od płyty szklanej, ale za to w przypadku wykipienia np.zupy, mleka zawartość ta pozostaje na płycie, nie rozleje się po całym blacie kuchennym. Natomiast gazowa na płycie szklanej jest o wiele prościej czyścić niż stalową.

  • Płytę elektryczną jest na pewno łatwiej utrzymać w czystości – jej płaska powierzchnia idealnie się czyści (oczywiście przy naszej pomocy). Przy płytach indykcyjnych pozbywamy się zagrożenia ewentualnym poparzeniem rozgrzanym palnikiem, gdyż jak brzmi hasło reklamowe jednej z firm „MASTERCOOK INDUKCJA – GRZANIE ZIMNE W DOTYKU” po prostu sama płyta nie nagrzewa się.

Na jaki model kuchenki się zdecydować?

Ważnym kryterium w wyborze kuchenki jest oczywiście wygląd i cena, choć warto też zwrócić uwagę na kilka innych cech. Jeżeli jesteś rodzicem małych dzieciaczków zastanów się nad modelami wyposażonymi w różne zabezpieczenia – blokada pokręteł bądź drzwiczek piekarnika. W dzisiejszych czasach piekarniki oferują mnóstwo różnych programów pieczenia a w praktyce i tak będziesz używał tylko kilku to też nie ma co przepłacać za “super” programy. Ale za to bardzo pomocną funkcją piekarnika jest samooczyszczanie, praktycznie piekarnik sam dba o swoją czystość – czyli ty nie będziesz już musiał mozolnie “skrobać” przypalonego tłuszczu.

Kuchenki z płytą ceramiczną lub indukcyjną

Płyty w wyglądzie nie wile różnią się miedzy sobą. Steruje się taką płytę z piekarnika. A piekarnik zazwyczaj zaopatrzony jest w kilka funkcji : grill, termoobieg, rozmrażanie, pizza (dzięki niej, spód pizzy jest przyrumieniony, a wierzch – upieczony delikatnie). Wszystkie piekarniki są wyposażone w “zimne drzwi”(nie oparzymy się wyjmując potrawę) czyli złożone co najmniej z podwójnej, potrójnej lub poczwórnej szyby co sprawia, że drzwi są jeszcze zimniejsze. Większość kuchenek wyposażona jest w timer (minutnik, sygnał dźwiękowy końca pracy, wyłącznik wyświetlacza), opuszczaną grzałkę grilla, blokadę prowadnic blach (rusztów).

Zapraszam teraz do sklepu na zakupu, proponuje najpierw zobaczyć na “żywo” interesujący nas sprzęt w sklepie a później poszperać w bogatej ofercie sklepów internetowych.

adwokat lodz