Jaki kupić okap kuchenny?

Standard

Okap kominowy Amica OKC951S

Okap kominowy Amica OKC951S

W zamierzchłych czasach okap kuchenny był dość rzadko spotykanym luksusem w kuchni, czasy jednak się zmieniły i urządzenie to stało się nieodzownym wyposażeniem, nie tylko dlatego że oferta na rynku jest olbrzymia ale i dlatego że nasze mieszkania i domy są o wiele staranniej wykonywane a co za tym idzie są szczelniejsze. Podczas przygotowywania posiłków na kuchence/płycie grzewczej wydzielają się znaczne ilości pary wodnej. Po chwili gotowania naszych potraw okaże się, że powietrze w kuchni stało się wilgotne a meble i okna pokryją się parą. W tych zamierzchłych czasach nadmiar wilgotnego powietrza wydostawał się poza mieszkanie wentylacją grawitacyjną oraz przez nieszczelne okna. W czasach gdy okna są bardzo szczelne ten nadmiar pary stracił jedną z dróg wydostania się na zewnątrz, osiada i pozostaje na ścianach co może prowadzić do pojawienia się wilgoci (pleśni). Poza parą wodna mamy do czynienia również z drobinkami tłuszczu unoszącego się w powietrzu a następnie osiadającego na meblach kuchennych (tłustawa maź). A najbardziej dokuczliwym efektem gotowania są intensywne zapachy rozchodzące się po całym mieszkaniu. Aby tych wszystkich niedogodności uniknąć, wymagana jest dobrze funkcjonująca wentylacja grawitacyjna, jednak sama ona nie poradzi sobie z odprowadzeniem nadmiaru „zanieczyszczonego” powietrza i tu z pomocą przychodzą nam okapy / wyciągi kuchenne.

Okapy ze względu na rodzaj pracy dzielimy na:

  • pochłaniacze (system zamknięty)– wyposażone w filtry neutralizujące zapachy, pochłaniające parę wodną wraz z drobinkami tłuszczu,
  • wyciągi (system otwarty) – „brudne” powietrze jest całkowicie usuwane na zewnątrz budynku,
  • Jeżeli mamy możliwość wyboru pomiędzy systemem zamkniętym lub otwartym, zawsze powinniśmy decydować się na otwarty, gdyż ma on większą wydajność.

    Co wybrać pochłaniacz czy wyciąg?

    Odpowiadając na to pytanie będziemy mogli już zawęzić nasze poszukiwania wymarzonego okapu.

    Pochłaniacz możemy zamontować w każdej kuchni, natomiast z wyciągiem możemy mieć pewne problemy. Jednak większość producentów okapów kuchennych produkuje je tak, że jest to takie urządzenie „2 w 1”. Mianowicie prawie każdy pochłaniacz może być też wyciągiem, niestety w drugą stronę to już nie działa. Na pochłaniacz decydujemy się tam, gdzie nie mamy dostępu do osobnego kanału wentylacyjnego i nie mamy możliwości go wykonać. W takim wypadku zanieczyszczone powietrze trafia do systemu filtrów w okapie, skąd po oczyszczeniu wyrzucane jest z powrotem do kuchni.

    Wyciąg instalujemy w takiej kuchni w której mamy dostęp do osobnego kanału wentylacyjnego. Pracę takiego okapu najprościej scharakteryzować można w następujący sposób: powietrze zasysane przez wentylator zamontowany w urządzeniu usuwane jest na zewnątrz budynku poprzez komin wentylacyjny lub oddzielny kanał. Są jednak pewne ograniczenia w stosowaniu wyciągów. Okapu pracującego jako wyciąg nie wolno podłączać do kominów wentylacji zbiorczej (wielopiętrowy dom wielorodzinny lub blok), gdyż może on zakłócić prawidłowe funkcjonowanie systemu wentylacyjnego. Podłączanie okapu do przewodów kominowych odprowadzających spaliny z pieca lub kotła jest z oczywistych względów zabronione!!!

    Na jakiej wysokości zawiesić okap

    Okap montujemy nad płytą kuchenną na takiej wysokości, aby jego daszek (powinien być szerszy od płyty ok 10cm) nie przeszkadzał nam w pracy. Nie powinno się jednak montować niżej niż 65 cm jeżeli mamy do czynienia z płytą gazową, mógłby wówczas przeszkadzać w spalaniu gazu. Ani wyżej niż 75 cm, gdyż powyżej ogranicza się możliwość zbierania oparów.

    Co z mocą – wydajnością okapu?

    Generalnie to, jaką wydajność potrzebujemy, zależy od objętości / kubatury kuchni. Przyjmuje się, że okap powinien przefiltrowywać powietrze w pomieszczeniu co najmniej sześć razy w ciągu godziny. Czyli jeżeli kubatura naszej kuchni wynosi 40m3 to powinniśmy poszukiwać okapu o wydajności około 240m3/godz. Jeżeli przewód wentylacyjny łączący wyciąg z kanałem wentylacyjnym ma kilka metrów powinniśmy dodać 10% do mocy okapu, w naszym przypadku będziemy poszukiwać urządzenia o wydajności około 270m3. Jeśli mamy kuchenkę gazową, pamiętajmy, że zbyt silny okap pogarsza efekt spalania gazu. Zbyt silny wentylator ustawiony na maksymalne obroty może bardzo szybko wychłodzi również pomieszczenie. Pamiętajmy o tym i nie przesadzajmy z mocą, pozwoli nam to też zaoszczędzić nasze fundusze. Ta sama zasada dotyczy okapów pracujących w systemie otwartym i zamkniętym.

    Sterowanie

    Do wyboru mamy okapy sterowane elektronicznie (sensory umieszczone są na płycie czołowej), z elektronicznym wyświetlaczem, sterowane za pomocą pilota. Takie modele są oczywiście droższe od okapów z tradycyjnymi przyciskami mechanicznymi, ale czego się nie robi dla fajnych „bajerów”. Przydatne funkcje to: wskaźnik zużycia filtra, samoczynne wyłączanie po określonym czasie i blokada napływu powietrza z zewnątrz.

    Głośność

    Poziom głośności emitowany przez okap to ważne kryterium wyboru przy zakupie. Nie chcemy przecież stwarzać sobie dodatkowego hałasu w kuchni, gdzie i tak jest głośno od pieczonych, duszonych, gotowanych potraw, które zresztą „grają” o wiele przyjemniejszymi dźwięki niż buczący okap. Na szczęście jednak dzisiejsze możliwości techniczne umożliwiają produkowanie coraz cichszych urządzeń.

    Oświetlenie

    Pod okapem zamontowane jest oświetlenie, które sprawia, że dokładnie widzimy, co pichci się w naszych garnkach, a ponadto stwarza miły nastrój w kuchni. Do wyboru mamy okapy z oświetleniem halogenowym z kilkoma punktów oświetleniowych (wyposażonych czasami w funkcję regulacji natężenia światła) lub konwencjonalnym – ze zwykłymi żarówkami.

    Filtry

    Okapy najczęściej wyposażone są w dwa rodzaje filtrów.

  • Filtry przeciwtłuszczowe wychwytują tłuste opary, wykonuje się je z fizeliny, akrylu lub papieru i są one wymienne. Jednak nowoczesne takie filtry wykonuje się z metalu , po zabrudzeniu po prostu się je myje (nawet w zmywarce) i o wiele lepiej przepuszczają powietrze niż filtry wymienne.
  • Filtry węglowe neutralizujązapachy powstające podczas gotowania, są więc szczególnie ważnym elementem wyposażenia okapu pracującego jako pochłaniacz. Trwałość a co za tym idzie skuteczność tych filtrów jest bardzo różna od kilku do kilkunastu miesięcy. Pamiętajmy też, że za sprawą filtru węglowego wydajność okapu nieco spada.
  • Okapy dzielimy ze względu na sposób montażu i rodzaj konstrukcji

  • okapy podszafkowe – to jedno z częściej spotykanych rozwiązań. Montuje się je bezpośrednio pod szafką nadkuchenną, można je zamontować bezpośrednio na ścianie,
  • okapy kominowe – mocowane bezpośrednio do ściany, najczęściej pomiędzy szafkami kuchennymi. Występują również w wersji umożliwiającej montaż w narożniku ściany. Podłącza się je do otworu wentylacyjnego poprzez rurę, którą wsuwamy do komina,
  • okapy wyspowe – mocuje się je bezpośrednio do sufitu nad kuchenką wyspową. Oprócz funkcji praktycznej spełniają rolę ozdobną kuchni, istotnie wpływającego na charakter i estetykę wnętrza,
  • okapy szufladowe – instaluje się je bezpośrednio pod szafką zamontowaną nad kuchnią. Płyta pochłaniacza przypomina szufladę (stąd nazwa), którą po zakończeniu gotowania możemy zasunąć,
  • Wzornictwo

    Wybór okapów kuchennych na rynku jest bogaty i różnorodny, każdy znajdzie model który wyglądem będzie pasował do jego kuchni. Od modeli wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej – inox lub tez stali połączanej ze szkłem szczególnie dobrze komponują się w nowocześnie, awangardowo urządzonych kuchniach. Po modele tradycyjne wykończone w miedzi, czy drewnie w tak zwanym stylu rustykalnym. Poza tym na rynku znajduje się równie duży wybór urządzeń o zrównoważonej, klasycznej linii wzorniczej.

    To, w jaki sposób wykończony jest okap i jakie jest jego wyposażenie w prosty sposób przekłada się na jego cenę, która waha się od kilkuset do kilku tysięcy złotych i więcej.

    adwokat lodz

    dobry adwokat lodz rozwod