Zamrażarka – nie doceniany sprzęt AGD.

Standard

Zamrażarka Liebherr GTS 61120 - największa pojemność aż 600 litrów

Zamrażarka Liebherr GTS 61120 – największa pojemność aż 600 litrów

Zamrażarka jest chyba jednym z najrzadziej spotykanych urządzeń w naszych kuchniach. W czasach gdy robimy zakupy żywności praktycznie na bieżąco mało kto z nas gromadzi spore zapasy jedzenia. A jeżeli jednak chcieli byśmy zaopatrzyć się w znaczną ilość pożywienia na wszelki wypadek lub być zawsze przygotowanym na niespodziewane wizyty większej ilości gości to nie zbędny jednak będzie zakup zamrażarki. A jak już będziemy szczęśliwymi posiadaczami tego sprzętu to będziemy mogli wykorzystać ja do zamrażania owoców, warzyw, mięsa, wędlin i pieczywa, jak również przechowywania przygotowywanych potraw lub gotowych mrożonek zakupionych w sklepie. Pamiętajmy jednak że zamrożonych produktów nie możemy przechowywać w nie skończoność i tu pomocne są “tabele” informuje jak długo można przechowywać dany rodzaj żywności. Tabele te najczęściej się znajdują na wewnętrznej stronie drzwi lub przy wskaźniku zawartości zamrażarki. Niestety sami już musimy zadbać o to aby pamiętać kiedy dany produkt zastał włożony do zamrażarki i do kiedy można go w niej przechowywać.

Wyposażenie i budowa zamrażarek

Zamrażarki zbudowane są z jednej komory i przez to do jej funkcjonowania wystarczający jest jeden agregat (sprężarkę). Najniższa temperatura jaką możemy uzyskać to -24°C w urządzeniach oznaczonych czterema gwiazdkami lub -18°C w sprzętach oznaczonych trzema gwiazdkami. Regulacja zakresu temperatury odbywa się za pomocą przycisków lub pokrętła , w niektórych modelach obniżenie temperatury jest dodatkowo sygnalizowane lampką.

Zamrażarki dzielimy na dwie podstawowe grupy:

  • skrzyniowe
  • Zamrażarki skrzyniowe wyglądem przypomina dużą skrzynię, której wnętrze jest przeważnie jedna komora bez żadnych podziałów. Komora zamrażarki przystosowana jest do podwieszania specjalnych koszy na produkty, które to kosze umożliwiają nam segregacje produktów. Ten typ zamrażarek jest szczególnie przydatny w przypadku gdy chcemy przechować dużych ilościach produktów lub większe produkty żywnościowe np. znaczne porcje mięsa. Zamrażarki skrzyniowe występują tylko w wersji wolno stojącej ze względu na sposób otwierania (produkty wkłada się lub wyjmuje unosząc do góry klapę).

  • szufladowe
  • Zamrażarki szufladowe mają od 2 do 8 szuflad wykonanych z tworzywa sztucznego lub drutu z plastikową przednia ścianką. Większość zamrażarek szufladowych ma “wskaźnik zawartości”. Jest to pokrętło ze strzałką, wokół którego znajdują się obrazki symbolizujące rożne rodzaje produktów lub listwa, na której suwakiem zaznaczamy odpowiedni rysunek (wieprzowina, wołowina, ryba, kurczak, warzywa, owoce itp). W urządzeniach szufladowych rozróżniamy zamrażarki wolno stojące lub przeznaczone do zabudowy.

    Większość urządzeń wyposażona jest również komorę niskich temperatur (ok.-24°C). Służy ona do zamrażania w szybkim czasie niewielkiej partii jedzenia, którą następnie przekłada się do szuflady w której panuje standardowa temp. zamrażarki. Sprzęty te są również wyposażone w bardzo pomocną funkcja szybkiego zamrażania tzw. Super Frost pozwala ona na jednorazowe zamrożenie większej ilości produktów. Jej włączenie powoduje szybki spadek temperatury wewnątrz zamrażarki. Po osiągnięciu zadanej temperatury następuje automatyczny powrót do normalnego trybu pracy urządzenia lub też system należy wyłączyć samemu.

    Na rynku dostępne są różne modele zamrażarek zarówno skrzyniowych, jak i szufladowych. Poza budową różnią się one również funkcjami i wyposażeniem. Szukając odpowiedniego urządzenia natkniemy się na zamrażarki sterowane elektronicznie, ze wskaźnikiem wzrostu temperatury czy wyświetlaczem temperatury we wnętrzu komory. W przypadku zamrażarek skrzyniowych może to być ponadto system spustu wody, łatwego otwierania.

    Zamrażarki Szufladowe maja zazwyczaj 60 – 186 cm wysokości, 50 – 70 cm głębokości i 50 – 75 cm szerokości. W tej grupie znajdują się także modele z regulacją wysokości od 82 do 87 cm (przeznaczone do ustawiania pod blatem kuchennym). Natomiast zamrażarki skrzyniowe to odpowiednio 83 – 92 cm, 55 – 81 cm i 53 – 165 cm.
    Pojemność zamrażarek szufladowych to najczęściej 45 – 340 litrów, natomiast skrzyniowych może dochodzić nawet do 600 litrów.

    Ważnymi parametrami na które powinniśmy zwrucić uwagę jest czas utrzymania zaprogramowanej temperatury w przypadku braku zasilania i wydajnością. Pierwszy z parametrów mówi
    nam o czasie utrzymania żądanej temperatury, zależy od modelu wynosi od 10 do 60 godzin przy pustej zamrażarce. Czas ten wydłuża się gdy urządzenie jest pełne, gdyż zamrożone produkty pełnią funkcję czynnika chłodzącego. Natomiast wydajność mówi na ile kilogramów żywności urządzenie jest w stanie zamrozić w ciągu doby, od temperatury pokojowej do -18°C. Wydajność zamrażarek dostępnych na rynku waha się od 4 do 40 kg na dobę.

    Ważnym parametrem jest także klasa efektywności energetycznej. Określa ona zużycie energii elektrycznej (podawane w kWh na rok). Zamrażarki dostępne na rynku mieszczą się w Klasie efektywności energetycznej od naj wydajniejszej A+ do jednej z naj mniej efektywnej D.

    Na rynku mamy bardzo szeroką gamę zamrażarek ryżnych producentów np:

  • Amica
  • Ardo
  • Beko
  • Electrolux
  • Haier
  • Idesit
  • Liebherr
  • Polar
  • Whirpool
  • Zanussi
  • adwokat lodz

    dobry adwokat lodz rozwod